De E van de EDC

Hoe goed ken jij de E van de EDC?

Natuurlijk weet je dat de E van de EDC voor Eindhoven staat. Waarschijnlijk weet je ook dat Eindhoven best een grote stad is (voor Nederlandse begrippen) en misschien weet je zelfs dat de stad haar stadsrechten al in 1232 kreeg van Hertog Hendrik I van Brabant.

Eindhoven is ontstaan waar de rivieren de Dommel en de Gender elkaar kruisen. Ik besloot Eindhoven eens wandelend langs de oevers van de Dommel te gaan verkennen.

Eindhoven wandelend verkennen

Ik ben begonnen bij het begin, waar de Dommel Eindhoven binnenstroomt, bij knooppunt De Hogt. Hier loop je vrijwel meteen waterwingebied De Klotputten binnen. Als je de auto’s niet zou horen, zou je niet vermoeden dat je toch echt Eindhoven binnenloopt. Overal groen en ik kwam vrijwel niemand tegen.

Na een kilometer of 2 zie je aan de overkant van de Dommel de HTC liggen, de High Tech Campus. In een ver en grijs verleden was dit het Natuurkundig Laboratorium van Philips, de welbekende gloeilampenproducent die Eindhoven heeft groot gemaakt. Nu zijn er meer dan 165 bedrijven en technische instituten gevestigd die gezamenlijk onderzoek doen naar Nano- en Microsystemen, Life Tech, Infotainment, Ingebouwde Software en High-Tech Systemen.Wandelen in de parken van Eindhoven

Op km 3,5 loop ik de Genneper Parken in, het natuurgebied waar ook het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te vinden is: het zwembad waar de EDC altijd plaatsvindt.

Mocht je eens tijd over hebben voor of na het schoonspringen… de Genneper Parken is een prachtig gebied voor een heerlijke wandeling.

Op km 4,5 ga ik terug in de tijd. Hier staat de Genneper Watermolen die ook al door Vincent van Gogh geschilderd werd.

Een klein stukje verder verlaat ik de Genneper Parken en steek ik voor het eerst de rondweg over (de Boutenslaan). Ik verruil het ene park voor het andere, want de Dommel stroomt hier door het Dommelplantsoen.

Hier komt de rivier de Tongelreep ook uit in de Dommel. Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, waar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion deel van uitmaakt, is uiteraard naar deze rivier genoemd.

Via het Lex en Edo Hornemannplantsoen (dat herinnert aan alle Joodse kinderen die in de 2e Wereldoorlog uit Eindhoven weggevoerd en omgebracht zijn) en het Anne Frankplantsoen kom ik in het centrum van Eindhoven.

Museum en het centrum

Op km 6,5 staat het Van Abbemuseum. Dit museum is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van 3.150 kunstwerken. 

Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum kernbegrippen.

Op weg naar het noorden van Eindhoven kom ik nog over de langste uitgaansstraat van Nederland: Het Stratumseind, gezelligheid gegarandeerd!

Daarna passeer ik (op een afstandje) de Paterskerk met op de toren het karakteristieke beeld van Jezus Waaghals en Huize De Laak, de woning van een van de grondleggers van Philips: Anton Philips en zijn gezin.

Via het Dommeltunneltje (km 8,5) bereik ik de TU/e campus. Het Dommeltunneltje is sinds een paar jaar opgevrolijkt met de “Silly Walk” van John Cleese. In 2016 heeft John Cleese deze Silly Walk tunnel officieel geopend.

De campus van de TU/e lijkt het einde van het stedelijk gebied. Vanaf hier loop je weer hoofdzakelijk door het groen, maar schijn bedriegt, we zijn nog midden in de stad.

We steken hier nogmaals de rondweg over (de Onze Lieve Vrouwestraat) en volgen de Dommel verder langs een herinneringspad langs atletiekbaan De Hondsheuvels en langs woonzorginstelling Eckartdal.

Daarna zie je af en toe nog een glimp van een woonwijk terwijl je door het groen loopt tot je na ongeveer 17 km de plek bereikt waar de Dommel Eindhoven weer verlaat en het wandelpad bij een hekje eindigt…

Groetjes van Ursula.