Geldrop Noord-Brabant

Geldrop is een plaats in Noord-Brabant en ligt onder de rook van Eindhoven. Ik ben er geboren en getogen. Het ligt aan het Eindhovense Kanaal en doorsneden door de Kleine Dommel.

Zo begint deze editie van onze serie verhalen over zwemmen, schoonspringen, Noord-Brabant, water en nog veel meer wat raakvlakken heeft met Eindhoven Diving Cup. Wij nemen je graag mee en alle bestuursleden verzorgen een verhaal wat bij hem of haar past. Wij kunnen dit jaar weliswaar wederom geen toernooi organiseren maar wij kunnen jullie wel deelgenoot maken van het reilen en zeilen bij de Eindhoven Diving Cup en de mensen en hun wereld erachter.

Marca van der Sanden, onze hospitality manager geeft de aftrap over haar dorp Geldrop.

Kasteel Geldrop
Mammoetboom Geldrop
Koninklijke Peijnenburg

Geldrop en haar geschiedenis

De exacte ouderdom van Geldrop is niet bekend. Er zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op prehistorische bewoners.

Midden in het centrum van dit dorp ligt het kasteel met een park. Het is een Engelse landschapstuin met fraaie bomen waaronder een erg oude en zware mammoetboom.

Het landgoed ligt in het dal van de Dommel, 11 ha groot en is vrij toegankelijk. Historische bronnen geven aan dat het kasteel er al in 1340 stond. In de 17e en 18e eeuw werd het gebouw erg verwaarloosd. Rond het einde van de 19e eeuw is het door de toenmalige eigenaar gerestaureerd. Nu is het kasteel in het bezit van Stichting Kasteel Geldrop. In het kasteel is een oudheidkamer, een trouwzaal en zijn er regelmatig tentoonstellingen en concerten.

Textiel uit Geldrop

De textielnijverheid is eeuwenlang de hoofbron van inkomsten geweest voor Geldrop. In het begin als huisnijverheid. Daarna, aan het einde van de 17e eeuw begon men met het produceren voor de externe markt. Dit gebeurde vooral door fabrikanten afkomstig uit Leiden. Aangetrokken door de lagere lonen in Noord-Brabant. In de 19e eeuw groeide Geldrop, na Tilburg, uit tot het belangrijkste productiecentrum van wollen stoffen in Nederland.

Weverij Museum Geldrop

De historie over deze tijd vind je in het Weverij Museum.

Het weverij museum

Het is een museum met industriële weef- en spinnerijmachines die gebruikt werden in de lokale textielindustrie. Het is gevestigd in een voormalige textielfabriek. De verschillende machines worden onderhouden en gedemonstreerd door vrijwilligers, meestal oud-wevers.

Weefgetouw

Andere industrie uit Geldrop

Daarnaast kent men in hier nog andere belangrijke industrie. DAF Trucks bevindt zich voor een deel op Geldrops grondgebied. Het Geldrops bedrijf P.J. Zweegers en Zn, nu bekend onder de naam Kuhn is hier ook gevestigd. Zij produceren jaarlijks meer dan 5000 landbouwwerktuigen die over de hele wereld worden geleverd.

Strabrechtse Heide Geldrop

Midden in het centrum staat nog een grote fabriek, Koninklijke Peijnenburg BV. Een gerenommeerd familiebedrijf dat ontbijtkoek produceert, begonnen in 1883 vanuit een bakkerij.

Bij Geldrop ligt de Strabrechtse Heide. Een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer 1500 ha in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo. Het bestaat uit bos, heidevelden en grote vennen. Een prachtig fiets en wandelgebied.

Bekende Nederlanders

Naast al deze wetenswaardigheden over Geldrop komen er een aantal bekende Nederlanders uit Geldrop. Zo is de bekende schrijver A.F.Th. van der Heijden er geboren. In zijn boeken noemt hij regelmatig personen, plaatsen en situaties in Geldrop die voor de Geldroppenaren bekend voor komen.

Ook voormalig premier van Nederland Dries van Agt is geboren in Geldrop en Viktor Horsting, modeontwerper van Viktor & Rolf.

Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

Pieter van den Hoogenband

En natuurlijk Pieter van den Hoogenband. Niet in Geldrop geboren maar er wel opgegroeid.

Pieter is een Nederlandse zwemmer. Drievoudig Olympisch kampioen, zestien keer Europees kampioen en een keer wereldkampioen. Pieter is ook naamgever van het zwemstadion waar jaarlijks Eindhoven Diving Cup plaatsvindt. We hopen jullie daar in 2023 weer te zien!

Tot dan!

Marca van der Sanden

Hospitality Manager